İstanbul’un depreme ve özellikle deprem sonrasına hazır olmasını İSTİYORUZ.
- Her yıl 01-07 Mart Deprem Haftasında 1 Milyon kişinin katılacağı deprem tatbikatı ile depreme gerçek hazır olma durumu görülecek ve ayrıca afetlerin etkilerini hatırlatacak “Unutma, Unutturma” müzesi, kurulacaktır.
- İlçe Belediyelerle birlikte organize olarak istisnasız bütün İstanbul halkına İSMEK’ten ücretsiz ilk yardım ve deprem eğitimi verilecektir.
- Afet ve Acil Müdahale ile ilgili bölümlerden mezunlar, istihdam edilecektir.
- Gerçek manada toplanma ve yaşama alanlarının arttırılması amacıyla mevcut alanlar, korunacak ve yeni alanlar, oluşturulacaktır. Bu amaçla mevcut toplanma alanlarına ve bütün büyük boş alanlara inşaat yapılmasına izni verilmeyecektir; toplanma alanı olmasına rağmen üzerine AVM vb. bina yapılan yerler, ya tekrar toplanma alanına dönüştürülecek ya da bu binalarda toplanma alanı için özel yerlerin yapılması veya otopark vb. alanların en kısa sürede toplanma alanına dönüştürülmesi zorunlu kılınacaktır; şehir içindeki büyük sanayi veya ticari merkezlerin şehir dışına taşınması durumunda boşalacak araziler, sadece toplanma alanı ve yeşil alan olarak değerlendirilecektir; bütün açık ve kapalı spor alanları, toplanma alanı olarak değerlendirilecektir.
- Mevcut veya yeni bütün toplanma alanları, parklar, yeşil alanlar ve kent mobilyaları, deprem sonrası yaşamaya ve gündelik kullanıma uygun olabilecek şekilde düzenlenecek, parkların altına su tankı yapılacak ve oturma bankların içine deprem sonrası gerekli malzemeler konulacaktır (anahtar, muhtarda ve parka en yakın binanın yöneticisinde olacak).
- Kış ve afet durumunda müdahale için kullanılan mevcut araç sayısı ve ekipleri, 3 katına çıkarılacaktır.
- İtfaiye için kullanılan mevcut araç sayısı ve ekipleri, 3 katına çıkarılacak olup her ilçedeki itfaiye istasyonları, deprem sonrası lojistik nokta olarak hizmet verecek şekilde düzenlenecektir.
- Deprem konteynerleri ve içindeki malzemeler, bu konteynerlerin konulması ve durması için müsait yeri olan sitelere ücretsiz verilecektir.
- Deprem konteynerleri ve içindeki malzemeler, her mahalle muhtarına teslim edilecek olup bu konteynerlerin bir anahtarı, mahalle muhtarında ve diğer iki anahtarı, konteynere en yakın olan iki yaşam yerinin (site, apartman, ev vb.) yöneticisine verilecektir.
- İstanbul’un kara girişlerinde (batı, doğu) ve Karadeniz kıyısında (Avrupa ve Anadolu yakası) her biri 50.000 m2 toplam 4 tane depreme %100 dayanıklı depo yapılacaktır. Bu depolar; depreme %100 dayanıklı raflara, gerekli ekipman donanıma ve yazılıma, aynı anda 25-30 kamyonun yanaşması için yükleme ve boşaltma rampalara, bozulabilecek gıda ürünleri için yeterli sayıda soğuk ve serin odalara, çalışanlar için yaşam konforuna, araç manevrası ve araç parkı için yeterli büyüklükte açık arazi ve aynı anda en az 3 helikopter pistine sahip olacaktır.
- Depremzedelerin ve kurtarma ekiplerinin ilk 72 saat ihtiyaç duyacağı malzemelerin depolanması ve ilk 72 saat sonrası için ihtiyaç duyulan malzemelerin düzenli sağlanması amacıyla her ilçede en az bir tane 500 – 2.000 m2’lik cep depolar oluşturulacaktır. Bu depolar, depreme %100 dayanıklı kısmen raflı olacak ve ayrıca sahada ihtiyaç duyulacak akaryakıt için akaryakıt tankı ve dağıtım için motosiklet, ATV ile donatılacaktır.
- Köprüler yıkılırsa iki yaka arasında insan ve mal hareketi için arabalı vapurların yanaşabileceği iskeleler ve tekne yanaşmasına uygun yer kalmazsa hava yastıklı teknelerin girebileceği cepler, inşa edilecektir.
- İnsan ve mal hareketinin sağlanması amacıyla arabalı vapurlar ve hava yastıklı tekneler, malzeme hareketi ve yolda kalan araçların kaldırılması için ağır yük helikopterleri, sağlık için yüzer hastane ve mobil ameliyathaneler (bunlar, diğer zamanlarda normal hizmet verecek), deniz suyunu ve atık suyu arıtarak içme ve kullanma suyu temin etmek için mobil arıtma sistemleri, görüntü ve bilgi akışı için İHA’lar (drone) ve hareket esnekliği için motosiklet ve ATV’ler temin edilecektir.
- Hem ilk yardım uzmanı hem de iletişimin kesilmesi durumda ulak olarak görev alacak Motorize Ekipler (ATV, motosiklet), kurulacaktır.
- Motosiklet veya ATV kullanan motorize sağlık ekibi kurulacaktır. Sağlık uzmanı, motorunun yan çantalarında veya ATV’nin özel bölümlerinde ilk müdahale için gerekli ekipmanı ve ilacı taşır ve müdahale edebilir.
- İletişim için her mahallede en az 1 tane olacak şekilde mobil iletişimaraçların sayısı arttırılacak, gönüllü telsiz operatör ekibi (her mahallede en az 10 telsiz operatörü) oluşturulacak ve Muhtarlık ofisleri, en güçlü iletişim cihazları ile donatılacaktır
- Yemek pişirmek için aş istasyonları kurmak veya araçları kullanmak yerine askerlerin kullandığı “hemen pişen” hazır yemekler kullanılacaktır.
- Deprem sonrasında İstanbul dışından İstanbul’a yardım gelememe olasılığına karşı ilk 72 saat ve ilk bir hafta gerekecek malzemeleri İstanbul içinde üreten veya satanlar ile ortak çalışarak onlardan bu malzemelerdeki toplam üretimlerinin %0,5’ini deprem stoğu olarak tutmaları sağlanacaktır.
- Her mahallede donanımlı GAK (Gönüllü Arama Kurtarma) ekibi kurulacaktır.
- Yapı denetim biriminin teknik altyapısı ve insan kaynağı (ilgili bölümlerden mezun) güçlendirilerek, yapı denetim şirketleri etkin kontrol edilecektir.
- Bina Karnesi oluşturulacak ve uygun olmayanlar, kesinlikle yıkılacaktır. Bu konut sahiplerine ya KİPTAŞ’tan ev verilecek ya da aynı yere sağlam bina yapılması için gerekli destekler verilecektir.
- Depreme dayanıklı olmayan konutların, kısa sürede ve az maliyet ile yenilenmesi için Prof.Dr. Ahmet Vefik ALP’in Kapsül Evler projesi, hayata geçirilecektir. http://www.alparchitects.com.tr/kv_detay.asp?id=13
- Yangınlara ve itfaiye ile ilgili olaylara varış süresi, 5 dakikanın altına indirilecektir.
- Afet Yönetimi çalışmaları için “Afet Yönetim Komitesi” kurulacak ve bu komitenin çalışmaları, uygulanacaktır.
- Afet sonrası gerekli ihtiyaçları karşılamaya yönelik ARGE merkezi kurulacaktır (Örneğin mukavva kutulardan tuvalet yapılması gibi…).