İstanbul’da yaşayan herkesin ve her canlının, yaşam kalitesinin iyi olmasını İSTİYORUZ.
- Evsizlerin, özellikle soğuk havalarda belediye sosyal tesislerinde ve camilerde kalması (uyuma, yıkanma, yemek) sağlanacaktır. Diyanet ile iş birliği yapılamazsa her mahalleye barınma evi yapılacaktır.
- Kütüphane sayısı, 2 kat arttırılacak olup çocuk sayısına göre her mahalleye çocuk kütüphaneleri ve etüt merkezleri kurulacaktır.
- Devlet ilköğretim okullarında okuyan çocuklara haftada üç gün sağlıklı yiyeceklerden oluşan ücretsiz “Beslenme Çantası” verilecektir.
- Sıfır atık market kavramına (ambalajsız, kutusuz, plastik şişesiz vb.) uygun ve sıcaklık kontrollü lojistik altyapısına sahip Belediye Marketler kurulacak ve buradaki ürünler, ilçelerdeki veya İstanbul’a yakın illerdeki küçük üreticilerden ve İBB Kentsel Tarım Bölgelerinden tedarik edilecektir.
- İBB Yardım Kartı olan ailelerin ilköğretim ve lise yaşındaki çocukları için eğitim yardımları, arttırılacaktır.
- İBB Yardım Kartı olan ailelerin yeni doğan bebekleri için ilk 6 ay bez ve mama ihtiyacı ücretsiz karşılanacaktır.
- İBB Yardım Kartı olan aileler, Halk Ekmek büfelerinden her gün azami 3 adet ekmeği ücretsiz ve Belediye Marketlerinden temel gıda ve temel temizlik maddelerini %25 indirimli alabilecektir.
- İBB İftar yemekleri ve çadırları, iptal edilerek masraflarının karşılığı, ihtiyacı olanlara Ramazan Paketi olarak verilecektir.
- “Belediye Marketler” ve “Kentsel Tarım Bölgeleri”, yeni iş imkanları sağlayacaktır.
- Lojistik, depolama, üretim vs. sektörlerde ara eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla sektör temsilcilerinin desteği ile İSMEK’te “Meslek Edinme” eğitim programları düzenlenecektir.
- İş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken haksız rekabete yol açmamasına önem verilecek ve küçük esnafın korunması sağlanacaktır.
- Yaşlılarımız ve emeklilerimiz için huzur evleri yerine “ikinci bahar evleri” yapılacak ve Evde Sağlık Ünitesi sayısı, 2 kat arttırılacaktır.
- Her mahalleye kadın ve çocuk sayısına göre kreşler, kurulacak ve ev kadınları, toplu ulaşımdaki uygun alanları (örneğin metroda dönüşümlü hafta bir kez) ücretsiz kullanarak ürettiklerini (gıda hariç) satabilecektir.
- Lise ve üniversite öğrencilerine verilecek İBB Genç Kart ile özel kurum veya kişilerin sanat gösterilerinde, yemek yerlerinde (büfe, restoran vb.), kitap ve kırtasiye alımlarında %20 indirim sağlanacak; İBB müzeleri, İBB tiyatrolarındaki oyunlar ve anlaşmalı sinema salonlarında ayda bir kez hafta içi bir seans, ücretsiz olacak; İBB lokantalarında %25 indirim uygulanacaktır.
- İlk 5 yıl içinde en az 10.000 üniversite öğrencisinin kalabileceği yurt binalarının bir arada olduğu, öğrenciler için gerekli konforun (sinema, yemek yerleri, çamaşır yıkama vb. yerler) uygun fiyatlı sunulduğu, sosyal aktivitelerin (açık ve kapalı spor alanı, kütüphane, park vs.) sağlandığı ve metro ve/veya otobüs ile direkt bağlantısı olan Yurt Kent hayata geçirilecektir.
- Belediyenin kreş, kütüphane vb. birimlerinde gönüllü çalışan üniversite öğrencilerinin İstanbul Kartına her ay ücretsiz 50 biniş eklenecektir.
- Okul durumu iyi (karne notu yüksek, devamsızlığı olmayan) olan lise öğrencilerinin İstanbul Kartına her ay ücretsiz 50 biniş eklenecektir.
- Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin, İBB’de staj yapması sağlanacaktır.
- Okul durumu iyi (karne notu yüksek, devamsızlığı olmayan) olan 1.000 lise öğrencisinin Türkiye’nin farklı bölgelerini ücretsiz gezmesi sağlanacaktır.
- Üniversite gençlerimiz için üniversitelerin ve yurtların yakınında ücretsiz (deterjan dâhil) “çamaşırhane” yapılacaktır.
- Engelli merkezlerinin sayısı, 2 kat arttırılacaktır.
- Engelli vatandaşlarımıza “Engelsiz İstanbul” sağlamak İBB’ye ait bütün binalar ve toplu ulaşım, engelli dostu olacak; sokakta, caddede, yolda, parkta vb. yerlerde hareketi engelleyen olumsuzluklar, en geç bir sene içinde düzeltilecektir.
- Engelli öğrencilerin okula gidebilmesi için özel ulaşım hizmeti sağlanacaktır.
- Sokak hayvanlarımız için her ilçede ve mümkünse her mahallede en az bir tane hayvan barınağı olacak; mevcut hayvan barınaklarının durumları, iyileştirilecek; sağlık taramaları, daha sık yapılacak; yaralı hayvanlar için acil müdahale ekipleri kurulacak ve Hayvan Rehabilitasyon Birimi ve Hayvan Tedavi Polikliniği sayısı, iki katına çıkarılacaktır.
- Oturma veya çalışma izni olanlar haricinde göçmenler, şehir içinden toplanarak barınma, yemek ve eğitim imkanlarının sağlandığı Yaşam Köyünde misafir edilecektir.
- Sağlık hizmetlerin kapasitesi, 3 kat arttırılacaktır.